maandag 25 mei 2009

Tijdschriftje maart/april 2009

Volgende keer proberen we ook de beeldjes erin te krijgen.
Zeg nu zelf, 5€ per jaar is weinig geld voor zoveel fraais (beeldjes inbegrepen)


André





Woordje vooraf

Dag beste lezers en sympathisanten van het Huizeke,


We hopen met u dat we de lange en koude winter achter ons hebben gelaten, en op weg zijn naar een zonnige zomer.

Deze dagen schijnt de zon, en het effect op de Vlooienmarkt is spectaculair: meer kraampjes, meer volk, en de terrasjes zitten vol. Zowaar een gezellige vakantiesfeer.

In het onthaal is er dan wat minder volk: iedereen geniet graag van de eerste zonnestralen, liever op een bankje in de stad dan binnen op een stoel.

We hebben wat aangename activiteiten in het vooruitzicht: op 7 april kunnen onze vrijwilligers genieten van een verwendag, door Wout kunstig in mekaar gestoken.
30 mei gaan we op uitstap, we bezoeken Namen.
Ons aller Roger exposeert in april nogmaals zijn platencollectie. Ze is zo groot dat één tentoonstelling niet volstaat…

We beëindigen dit voorwoordje met een woord van dank aan Nico, die het Huizeke met stille trom verliet om een andere, betere werkstek op te zoeken. We wensen haar veel succes!


Kris















Uit de oude doos : Richtlijnen voor leerkrachten (*)


In het jaar onzes Heeren 1872

De leerkrachten moeten iedere dag de lampen bijvullen en de schoorsteen vegen.

Iedere leerkracht moet een emmer water meebrengen en een bak kolen voor de behoeften van de schooldag.

Besteed veel zorg aan het maken van de pennen. Men kan de pennen aanpunten op de manier die het meest gewenst is voor iedere leerling afzonderlijk.

Mannelijke leerkrachten mogen per week één avond besteden aan het werven van een echtgenote, of twee avonden per weke indien ze geregeld ter kerke gaan.

Na tien uur aanwezigheid in de school mogen de leerkrachten de resterende tijd besteden aan de lectuur van de Bijbel of andere nuttige boekwerken.

Vrouwelijke leerkrachten die huwen of zich op het slechte pad begeven dienen ontslagen te worden.

Iedere leerkracht zal bij elke uitbetaling een behoorlijk deel van zijn verdiensten opzijleggen om ervan te genieten in de jaren dat hij aftakelt ; zo wordt hij geen last voor de gemeenschap.

Iedere leraar die rookt, alcohol in enigerlei vorm tot zich neemt, kansspelen bijwoont, herbergen bezoekt of zich laat scheren in een barbierswinkel, zal terecht aanleiding geven tot argwanende bedenkingen over zijn morele opvattingen, over de eerbaarheid van zijn oogmerken, over zijn onkreukbaarheid en rechtschapenheid.

De leerkracht die vijf jaar plichtsgetrouw en zonder fouten zijn taak heeft vervuld, kan een loonsverhoging van 25 cent per week ontvangen, mits akkoord van het Ministerie van Onderwijs.

(*) Deze tekst vond een bediende van het Ministerie van Onderwijs tussen de archieven.















Oost West, Huizeke Best

* Nadège stuurt ons vele groetjes vanuit het prachtige Marokko, of zoals ze zelf schrijft, een land vol fascinerende kleuren, geuren en geluiden met een heel vriendelijk en gastvrij volk.

* In mei legt elke vogel een ei, wel, bij ons hebben ze er zolang niet op gewacht ! De kleintjes zitten nog in het nest dus we hebben er een beetje het raden naar hoeveel het er zijn, maar we vermoeden zeven. Daarmee is onze vogelpopulatie zowaar verdubbeld !

* Wij wensen Dorien, die hier stage deed, veel succes in haar verdere leven.

* Hallo iedereen, hier met de Myriam, allee je weet wel de zwarte piet. Maar vandaag is het bomma Myriam, “de bomma van Brussel”. Jaja ik ben dus een tweede keer bomma van een mooie flinke jongen. James is zijn naam en hij weegt 4kg 070 en meet 57cm lang bij de geboorte. James trekt op zijn bomma, zo mooi is hij hahahahaha.

Bonjour a tous, c’est moi Myriam de l’acceuil du mercredi et et une fois par an je suis le “zwarte piet”. Mais depuis le 26 février je suis bomma pour la deuxième fois. Un beau bébé de 4kg070 et 57cm du nom de James. Il ressemble fort a sa bomma donc c’est un beau bébé, un vrais ange hahahahaha.

* Op Sebastiaan (stagiair geweest) heeft het Huizeke alvast een positieve indruk nagelaten. We zijn blij dat we zijn naam regelmatig tegenkomen op de vrijwilligerslijst voor het onthaal. We maken ook van de gelegenheid gebruik om Gaby en Marleen, allebei al een tijdje buiten strijd, veel beterschap te wensen ! Hopelijk tot gauw !

* We betuigen langs deze weg ons medeleven aan Frankie, die recent haar vader verloor. Sommigen onder ons kennen haar nog van het onthaal, het tijdschriftje.

Pasen (van Lapon Marcella)

’t Was dagen stille in den toren,
je kon geen kerkklokken meer horen,
plots zijn z’er weer, je hoort ze luiden !
Ze jubelen hun vreugde uit !

Voorbij de koude winterdagen
met storm en sneeuw en hageldagen,
Heel de natuur is verblijd.
’t Is Pasen, ’t is weer lentetijd.

En d’eerste zwaluw keert terug nu vlug
uit warmere streken terug,
En zoekt er gauw naar wat nog rest,
van ’t oude, zo vertrouwde nest.

Waar gisteren nog niets en stond,
ontspringen krokussen de grond,
En iris, tulp en hyacint zijn
zoals ieder jaar present.

De kinderen, die plukken blij
madeliefjes in de wei,
Waarmee ze kransen vlechten
en in hun haren hechten.

Je voelt de lente in je bloed
en ’t voorjaarszonnetje doet goed,
Heel de natuur die is verblijd.
’t Is Pasen, ’t is weer lentetijd !
Op stap in Brussel


Geen enkel feest, concert, parade, manifestatie,... in Brussel of je komt er wel iemand van het Huizeke tegen. En als die dan ook nog eens de nationale pers halen, is het bijna onze plicht om dat ook in ons tijdschriftje te vermelden.

* Op 28 februari 2009 trok de allereerste "Balloon Parade" door het centrum van Brussel. Zowat 30.000 kijklustigen waren afgezakt naar de hoofdstad. De optocht van grote heliumballonnen in de vorm van bekende stripfiguren vormde de feestelijke opening van het Brusselse stripjaar. Aan het hoofd van de stoet zweefden een reuzegrote Manneken Pis en een Atomium. Die werden gevolgd door ballonnen van de Smurfen, Robbedoes en Agent 227, enz... Gust, Roger en Robert zorgden ervoor dat de reuzesmurf aan de grond bleef.





















* Naar aanleiding van Wereld Water Dag heeft Unicef België gisteren het wereldrecord van de langste wachtrij aan een toilet gebroken. De 756 mensen die op het Spanjeplein in Brussel aanschoven, stonden symbool voor de 1,2 miljard mensen op aarde die niet over een toilet, voldoende hygiëne en zuiver drinkwater beschikken. Unicef-ambassadeurs Justine Henin, Frank De Winne en Alain Hubert kwamen de actie ondersteunen. Op de foto : Jacques.











Lekker en gezond


Op initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie vzw werden enkele tests uitgewerkt om te zien of we wel voldoende gezond eten. In dit tijdschriftje de fruittest, later volgen nog de vochttest en vezeltest.



































































Groenten leveren koolhydraten, voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Ze bevatten ook vele water. Veel groenten eten vermindert het risico op kankers en cardiovasculaire aandoeningen. Eet zo’n 300gr. groenten per dag, dat kan bij de warme maaltijd, de broodmaaltijd (als rauwkost) en als gezond tussendoortje.



Paasontbijt met eitje

Benodigdheden ( per persoon) :
1 ei, reepjes ham, champignons, slagroom of koffieroom, zout en peper, andere geliefde kruiden (dit kan voor een ieder anders zijn), vuurvast schaaltje (1 schaaltje per persoon), pannetje met wat water
Bereiding:
Breek het eitje in een schaaltje.
Doe er wat hamreepjes en wat champignons bij.
Schenk er wat slagroom of koffieroom over.
Voeg er wat kruiden bij, die uw tong kunnen strelen.
Vergeet niet om er wat zout en peper aan toe te voegen.
Zet het schaaltje nu in een pannetje met water en verwarm het goed (au bain marie) op.
Voor meerdere personen, het aantal schaaltjes in een grotere pan met water.
Dit kan op een hittebron of in de oven.
Na ca. 10 minuten is dit heerlijke paaseitje klaar en kun je het met een lepeltje uit het schaaltje eten.
Met een vers croissantje erbij, is het een lekkernij!
Nieuw bloed

We hebben de voorbije weken en maanden enkele nieuwe vrijwilligers mogen verwelkomen, die – zoals elke nieuwkomer – eerst een tijdje zullen meedraaien in het onthaal. Wij laten ze zelf aan het woord om zich voor te stellen.

Yves (geïnterviewd door Eric Desschans)
- Hoe oud bent u ? 39 jaar, ik ben de oudste van het gezin
- Bent u al lang in België ? Sinds 1989
- Uit welk land komt u ? Kameroen, een klein land in Centraal-Afrika met als buren Nigeria (W), Tsjaad (N), Republiek Centraal Afrika (O) en Gabon, Kongo en Equatoriaal Guinea in het Zuiden.
- Waarom bent u naar België gekomen ? Feitelijk om geneeskunde te studeren, maar ben veranderd en heb boekhouden gestudeerd.
- Hebt u gemakkelijk een job gevonden ? Eerst in een vzw als boekhouder gewerkt gedurende 6 maanden en daarna in de administratie. Momenteel heb ik geen job.
- Bent u getrouwd ? Nee nog niet, ik heb de ware nog niet gevonden.
- Welke talen spreekt u ? Frans is mijn moedertaal, Engels, Nederlands, Spaans en de taal van mijn vader en mijn moeder.
- Hebt u nog veel contact met de familie ? Ja, aan de telefoon met mijn twee broers en twee zussen. Een broer en een zus zijn hier in Brussel, een zusje in Frankrijk en een broer in Zuid-Afrika. Ik zou graag mijn ouders gaan bezoeken in Kameroen, maar een ticket heen en terug kost ongeveer € 1200.
- Hoe hebt u het Huizeke leren kennen ? In het nachthospitaal Sint-Alexius te Elsene.
- Waarom doet u graag vrijwilligerswerk ? Ik wil graag mensen helpen en de taken hier liggen mij goed. Ik loop niet graag rond zonder iets te doen. Ik geef graag een deel van mijn tijd aan mensen in nood.

Sven

Hey iedereen, Als nieuwe vrijwilliger van 't Huizeke wil ik me toch even voorstellen. Mijn naam is Sven, 22 jaar en student aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Eigenlijk, zit ik in mijn voorlaatste jaar handelsingenieur. Ik ben vrijwilliger geworden, omdat ik iets wil doen om de te helpen, leuke mensen te leren kenen en gewoon nieuwe dingen te leren. Op zich doe ik al iets voor armoede, door via een studentenclub mee activiteiten in elkaar te boksen en geld in te zamelen voor een school in Kameroen of Zuid-Afrika. Eigenlijk ben ik ook op zoek naar informatie voor mijn thesis over sociale bedrijven rond armoede. 'Sociale bedrijven' wil eigenlijk zeggen dat het organisaties zijn die geld willen verdienen én tegelijk armoede bestrijden. Dit kan door bijvoorbeeld werklozen die het moeilijk hebben, werk aan te bieden en tegelijkertijd 'zelfbedruipend' zijn. Als je me hierbij kan helpen of je wil me helpen, mag je me altijd aanspreken! :) Ik hoop gewoon als enthousiaste vrijwilliger 't Huizeke te helpen waar ik kan én jullie allemaal te leren kennen! Tot een keer aan het onthaal of een ander moment!!
Sven
Koen

Na zijn studies aan de VUB is Koen in Elsene blijven wonen. Hij houdt van muziek, fotografie, een goed boek, koken, reizen, lange wandelingen,... Als vrijwilliger hoopt hij vele nieuwe gezichten te ontmoeten. De warme sfeer en de talloze boeiende mensen in het Huizeke hebben hem alvast aangenaam verrast.

Koen Wouters





Nieuws van de wandelgroep (van de weblog van André)


De lente is weer in het land en de wandelgroep trok er weer op uit.
In Elsene bezochten we het park Ten Bosch en de abdij van Ter Kameren.
Het Tenboschpark (2ha) bezit een uitzonderlijk plantaardig patrimonium (o.a een vijftigtal zeldzame boomsoorten). De Terkamerenabdij is zonder meer indrukwekkend.
En, het belangrijkste, we hebben flink doorgestapt!
In de nabije toekomst staan nog op het programma: Rood Klooster, de serres van Laken, de Wolfsputten. Blijkbaar kan het niet op: binnenkort mogen we aan tafel om de culinaire capaciteiten van leerlingen aan een koksschool te beoordelen.
André













Carnaval


Een feestelijk versierd onthaal, verkleedkledij en feestneuzen die uit de dozen wordt gehaald, maskers aan de muren, ... dat moet carnaval zijn !
Dorien en Wout hebben hun uiterste best gedaan om er een geslaagde namiddag van te maken, helaas wat het goede weer ons voor de verandering nu eens niét goed gezind. Het eerste lentezonnetje van dit jaar lokte vooral veel mensen naar de terrasjes op het Vossenplein...
Enkele ‘die hards’ lieten het evenwel niet aan hun hart komen, en waren om 14u present om zich te verkleden en mee te doen aan de spelletjes.












De ambiance was opperbest, iedereen heeft zich ongelooflijk geamuseerd, zo goed zelfs dat we er niet eens meer aan gedacht hebben om een prijs voor best verklede man/vrouw/kind toe te kennen. Iedereen aanwezig mag zich dus voor dit jaar de titel van prins of prinsessen carnaval 2009 toe-eigenen !
Bedankt aan Dorien en Wout, en alle feestvierders, voor de leuke namiddag !


























Kunst Onder Dak






























Incassobureaus


Naar aanleiding van de commotie dit weekend rond het al dan niet inzetten van incassobureaus door het vrij onderwijs wil het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen reageren.

Het Vlaams Netwerk vindt dat de inzet van incassobureaus door bepaalde scholen het gevolg is van het falend beleid om een betaalbaar secundair onderwijs te realiseren.

De kosten in het onderwijs zijn altijd al een heikel punt geweest. Vandaar dat dit ook een centrale plaats heeft in het gelijke kansen beleid van minister Vandenbroucke. Tijdens deze legislatuur is er de introductie van het kosteloos basisonderwijs, lees de introductie van maximumfacturen en het gratis ter beschikking stellen van het les- en klasmateriaal, en zijn de studietoelagen opgetrokken. Tegelijkertijd is de doelgroep van deze studietoelagen, of schooltoelagen, verruimt met de kleuters en de leerlingen van het basisonderwijs.
Hoewel de maatregelen nog jong van datum zijn voor een grondige evaluatie door onze verenigingen krijgen we vanuit de verenigingen waar armen het woord nemen duidelijke signalen dat deze maatregelen wel degelijk op het terrein door de mensen in armoede gevoeld en geapprecieerd worden. Wat we in deze discussie soms vergeten is dat deze maatregelen ook de middenklasse-ouders ten goede komen. Ook dit vinden we goed. Door het basisonderwijs te dwingen binnen het stramien van maximumfacturen te werken, dwingt men de basisscholen na te denken over hun kostenbeleid. Het resultaat is een goedkoper onderwijs, of beter een goedkoper basisonderwijs.
Het is een goedkoper basisonderwijs dat zowel mensen in armoede als middenklassers ten goede komt. Want ook voor middenklasser lopen de facturen op, en daarbij denken we niet alleen aan de schoolfacturen. Als een betaalbaar basisonderwijs kan bijdragen tot het uit de armoede houden van de grijze zone van middenklassers die het financieel moeilijk hebben, is dat mooi meegenomen.
Als het vrij onderwijs in het secundair onderwijs incassobureaus afstuurt op onwillige ouders, waarbij ze een onderscheid maken tussen mensen die niet kunnen betalen en mensen die niet willen betalen, dan gaat het ook hier over deze grijze zone van middenklassers die er maar net in slagen de financiële touwtjes aan elkaar te knopen.
Het Vlaams Netwerk is er zich zeer bewust van dat elke school niet alleen te maken heeft met ouders die het écht niet kunnen betalen maar ook met ouders die bewust hun facturen niet betalen deels vanuit een verkeerde anti-reflex van ‘als de school tussenbeide komt voor die armen, dan maar ook voor mij’ en deels van een verkeerd ingeschatte machteloosheid van de scholen. De vraag is hoe deze grens scherp getrokken kan worden.

Het Vlaams Netwerk vindt het jammer dat de hele discussie gefocust is op het al dan niet betalen van schoolfacturen en hoe ouders hiertoe aangezet moeten kunnen worden. Is het centrale probleem niet eerder dat het secundair onderwijs –al dan niet in de perceptie- te duur is?
Het sensibiliseren van de scholen is een deel van het verhaal. Maar zelfs scholen met een verregaand kostenbeleid blijven geconfronteerd met niet betaalde facturen. Is het dan niet tijd voor een globale aanpak zoals het basisonderwijs nu kent?

De betaalbaarheid van het secundair onderwijs is volgens het Vlaams Netwerk zeker de grootste uitdaging voor de volgende legislatuur. Het Vlaams Netwerk heeft daarbij een aantal concrete haalbare voorstellen.
1) Het Vlaams Netwerk daarbij voor het verder optrekken van de school- en studietoelagen, want voor vele arme gezinnen blijkt dit ontoereikend.
2) Ook de automatische toekenning van de school- en studietoelagen lijkt voor ons onontbeerlijk. Voor heel wat laaggeschoolde gezinnen in armoede blijft de aanvraag een administratieve drempel. Bovendien leven mensen in armoede in een zulkdanig kluwen van problemen en het dagelijks overleven dat het indienen van een of andere papieren aanvraag ver vooruit geschoven wordt om tenslotte vergeten te worden. De afkeer en angst voor papieren leidt ertoe dat mensen in armoede die absoluut recht hebben op de toelage deze niet aanvragen.
3) De kosten in het secundair onderwijs zijn heel sterk verschillend, afhankelijk van keuze school, richting en studiejaar. Vooral het technisch- en beroepsopleidingen zijn dure opleidingen. Het zijn net in deze richtingen dat er een grotere concentratie is van kansarme jongeren. Daarom pleit het Vlaams Netwerk voor studietoelagen op maat. Het bedrag van de studietoelage wordt gekoppeld aan de reële kost van waar de leerling is ingeschreven.
4) Door die sterke kostenverschillen in het secundair krijgen we vanuit het kabinet onderwijs steeds de boodschap dat het doortrekken van de globale aanpak van het kosteloos basisonderwijs, in het bijzonder de introductie van de maximumfacturen, naar het secundair onderwijs niet mogelijk is. Toch denken wij echt dat het doortrekken van de principes van het kosteloos basisonderwijs naar de eerste graad van het secundair mogelijk moet zijn.
5) Ook de introductie van maximumfacturen op deelaspecten zoals schoolreizen of per richting moeten bereikbare pistes zijn.
6) Tenslotte zien wij veel heil in het gratis ter beschikking stellen van al het schoolmateriaal en –kledij in alle jaren en richtingen.

Het resultaat is een betaalbaar secundair onderwijs.

Het Vlaams Netwerk vindt dat ook kansarme jongeren ook de kans moeten krijgen om dure opleidingen betaalbaar te volgen. Elke jongere moet kunnen studeren wat hij/zij graag zou willen zonder dat de kosten een studierichting bepalende factor wordt. Het financieringssysteem moet van die aard zijn dat alle jongeren toegang hebben tot eender welke richting en in eender welke school. Hiervoor is een subsidiëring op maat noodzakelijk.

Het Vlaams Netwerk focust op de betaalbaarheid van het secundair onderwijs. Hoe meer scholen hun kosten onder controle hebben en hoe meer er vanuit de Vlaamse overheid een gedurfde globale aanpak gerealiseerd kan worden hoe minder de scholen zullen achterblijven met onbetaalde facturen. Het inzetten van incassobureaus kan dan een echo zijn uit een ver verleden.
Vanuit de oudergroep werd beslist om hierop te reageren middels een schrijven naar Frank Vandenbroucke, Vlaams minister van Onderwijs en Vorming. In de brief zal aangedrongen worden op een dringend onderhoud met de minister.
Christian B. zette, in naam van de oudergroep, volgende bedenkingen op papier :

* Het gebruik van een incassobureau voor schoolaangelegenheden is een gebrek of falen van de overlegcultuur.

* Het leren dialogeren is ook een belangrijk schoolproject.

* Het onder druk zetten van gezinnen met financiële problemen is asociaal. Mogelijk heeft dit een psychologische weerslag op het gezin en in bijzonder op de schoolgaande kinderen.

* Het brengt vergaande gevolgen mee voor het vertrouwen tussen ouders,schooldirectie en studenten.
Een incassobureau inzetten ,staat én het vertrouwen én een goede samenwerking tussen school en ouders in de weg. In elk geval valt een discrete behandeling weg. Want een deurwaarder aan de deur valt wel op. Dit wordt spijtig genoeg gretig aangenomen om rond te bazuinen, de evenwichtige omgang van leerlingen onder elkaar en met buren ten spijt.

* De argumentatie van het Vlaams Netwerk is zeker bruikbaar maar moet bondiger beschreven worden.

















Wijsheden


* Murphy’s grenzen van de liefde : Liefde houdt de wereld niet draaiende. Maar je wordt er wel duizelig van.

* Een nuancering van het weerbericht : Als ze hier en daar een regenbui voorspellen, regent het altijd hier en nooit daar.

* Barry’s regel : Als je ophoudt met nadenken, vergeet dan niet weer te beginnen.

* Inzicht in de spoorwegen : De enige manier om een trein te halen is de trein ervoor te missen.
* Het streven naar vooruitgang : Wie met beide benen op de grond blijft staan, komt meestal geen stap vooruit.

* Het dilemma van Socrates : Trouw, of trouw niet : in beide gevallen zul je er spijt van hebben.

* Murphy’s dubbele norm : Als een man grijs wordt, ziet hij er
‘voornaam’ uit. Als een vrouw grijs wordt, ziet ze er ‘oud’ uit.

* De gefluisterde regel : Mensen geloven alles als je het fluistert.

* Het principe van vriendschap : Een vriend is iemand die alles van je weet en je nog steeds graag mag.

* Het voordeel van hamsteren : Als je iets vindt dat je leuk vindt, koop dan een enorme voorraad. Ze houden op met het te maken.

Geen opmerkingen: