dinsdag 18 december 2007

Van onze correspondent ter plaatse.


VERSTRAETEN VERSUS PEETERS

Ongelijkheid in het onderwijs, meer dan een spel!

Voor arme en andere atypische gezinnen ligt de lat in het onderwijs vaak (veel) te hoog en komen ze weinig aan zet. Dikwijls reeds gehandicapt van bij de start moet er dan ook nog in de buitenbaan gelopen worden zodat de finish niet of slechts laattijdig gehaald wordt.

Materiële factoren en omstandigheden, onbegrip, misverstanden, discriminatie enz. spelen hierbij een rol, maar ook stereotype denkbeelden en zgn. gebrek aan sociale vaardigheden van de “armen” zelf.

Het team en enkele vrijwilligers van het Huizeke hebben op 13/11/2007 een ganzenbordspel uitgeprobeerd dat inzicht geeft in deze materie en, meer nog, de deelnemers aan den lijve doet ervaren wat er zoal kan misgaan.

Voor dit spel, dat in twee groepen (de “arme” familie Verstraeten en de “normale” familie Peeters) gespeeld wordt zijn weinig attributen vereist: een rudimentair ganzenbord (het laatste vakje heeft als naam “Vakantie”!), 2 pionnen, een dobbelsteen (waarden 0, 1, 2 en 3!).

Vanop haar tabouret hield Ann, de spelleidster, alles vanuit de hoogte in de gaten en gaf na elke worp de te nemen actie aan.

Alras bleek dat, afgezien van het normale toevalselement verbonden aan het werpen van een dobbelsteen, het geluk de familie Verstraeten niet toelachte.

Anders dan bij de familie Peeters (die vaak een bonus in de schoot geworpen kreeg) kon, om maar dit te noemen, een geluksworp (3) voor de familie Verstraeten evengoed 3 vakjes achteruit betekenen!

Ondanks de grote inzet van de familie Verstraeten gebeurde het onvermijdelijke: de familie Peeters kon het eerst met vakantie.

Na het spel kregen de deelnemers nog koffie en lekkere koffiekoeken aangeboden.

Vanzelfsprekend nam de familie Peeters de lekkerste koeken (deze met pecannoten) voor haar rekening!

Dit spel zal worden opgenomen in de lijst van activiteiten waaruit groepen die het Huizeke bezoeken kunnen kiezen.

Voor inlichtingen (02/511.15.77,vrienden.huizeke@skynet.be):

-over ongelijkheid in het onderwijs en het spel zelf: ANN

-over geleide bezoeken aan het Huizeke: NICOLETA

André

Geen opmerkingen: