vrijdag 12 september 2008

R.E.S, LETS en bruSEL

In oudere artikeltjes op deze weblog, maar ook in ons tijdschriftje, kon je al één en ander opsteken over ons project “Een Luisterend Oor”. Dit houdt o.a ook in dat concrete “acties” ondernomen worden.
In deze context werd de coördinatrice van RES-Marolles uitgenodigd om de werking van het gelijknamige netwerk toe te lichten. R.E.S staat voor Réseau d’Echanges de Savoirs, in het Nederlands Kennisuitwisselingsnetwerk. De bedoeling is mensen die kennis en vaardigheden willen ruilen samen te brengen. Uiteraard komt er bij deze uitwisseling geen geld te pas, kennis wordt betaald met kennis!
Aan de aanbodzijde vinden we bijvoorbeeld: het aanleren van talen, kooklessen, loodgieterij, het herstellen van fietsen, huiswerkhulp,massage, Tai Chi….
Gevraagd wordt dan weer: informaticales, nordic walking, tuinieren, schaaklessen….

Een coördinator brengt de vrager en de aanbieder met mekaar in contact en er worden concrete afspraken gemaakt. Vermits iedereen (arm en rijk, jong en oud…) wel over een bepaalde kennis of vaardigheid beschikt is het systeem voor allen toegankelijk. Onnodig te zeggen dat deze mensen goed naar mekaar (moeten) luisteren, en dat ze mogelijk verder contact houden en zo een sociaal netwerk kunnen uitbouwen.
Een middel tegen de “verzuring” van onze samenleving, tegen de eenzaamheid, tegen de doelloosheid, tegen het gebrek aan zelfvertrouwen….?!

Qua opzet heeft een kennisuitwisselingsnetwerk raakpunten met een LETS-groep (in Brussel gekend als bruSEL). LETS staat voor Local Exchange Trade System, SEL voor Système d’Echange Local.
Een gans nieuwe wereld kan voor je opengaan als je enkele minuten spendeert aan het bekijken van volgende sites:

http://letsvlaanderen.be
http://brusel.be
http://res-belgique.cafewiki.org


André

Geen opmerkingen: