maandag 29 september 2008

Uit de Pers

De Standaard van 17/9/2008 publiceert een paginagroot artikel over Christine, veertig jaar, hooggeschoold en dakloos. Vrouwen zouden volgens deze bron een derde uitmaken van de daklozen in brussel. Vrouwelijke armoede is anders omdat deze vrouwen er niet uitzien als een clochard, ze verzorgen zich beter.

Ook “Brussel deze Week” van 18/9/2008 heeft het uitgebreid over dakloosheid in het
algemeen en dakloosheid bij vrouwen in het bijzonder. Na Vlaanderen gaat nu ook het Brussels gewest vanaf volgend jaar de daklozen registreren, een eerste stap om te komen tot een daklozenbeleid.

Het “VierdeWereldblad” herinnert eraan dat het op 10 december de Internationale dag van de Mensenrechten is. Zestig jaar geleden werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde naties aangenomen. Volgens deze verklaring heeft elk mens, in theorie althans, recht op privacy, vrijheid van meningsuiting, een rechtvaardig loon, geneeskundige zorgen, voldoende voeding, een dak boven het hoofd, goed onderwijs en nog meer fraais…..
Bij het Centraal Station in Brussel is er sinds 1986 tweewekelijks een bijeenkomst onder de noemer Mensenrechtencomité van het Centraal Station. Daklozen en andere uitgestotenen wisselen hier nieuws, ervaringen en kennis uit.
Sinds 2001 is er bovendien wekelijks een gratis juridisch spreekuur, dat in eerste instantie bedoeld is voor daklozen.
Op vrijdag 17/10 is het Werelddag van Verzet tegen extreme armoede. Van 18 tot 19u is er een plechtigheid bij de gedenksteen bij het Europees Parlement (ter hoogte van Belliardstraat 77). Ook op het Sint-Katelijneplein is er heel wat te doen. Van 10 tot 14u is er een gevarieerd aanbod van muziek, theater, tentoonstellingen en stands van verenigingen waar armen het woord nemen (zoals het Huizeke) en van solidaire artiesten. Om 13u begint de mars van de armen en hun bondgenoten voor het optrekken van uitkeringen en minimumlonen.
Meer info op http://www.17oktober.be

André

Geen opmerkingen: